FIN

Pranglin saariPranglin saari (6,44 km2) sijaitsee Viron pohjoisrannikolla.  Meillä on kolme kylää: Kelnase, Lääneotsa ja Idaotsa. Naapurisaariamme ovat Keri ja Aksi. Eri aikoina saartamme on kutsuttu eri nimillä: Wrangelsholmiksi, Wrangöksi ja Rangeluksen saareksi. 

Kuten useitten muittenkin Suomen lahden saarten, niin myös Pranglin perusasukkaita ovat olleet rantaruotsalaiset. Neuvostoaikana saari oli osana kukoistavaa Kirovin kalastuskolhoosia. Nykyään Pranglin kolmessä kylässä yhteensä asuu vuoden ympäri noin 100 ihmistä. Kesäisin saaren asukasluku on monta kertaa suurempi. Pranglin asukkaat pitävät kovasti kotisaarestaan sekä sen perinteistä. Pranglissa on oma koulunsa, kirkko, museo, kauppa, seuraintalo, postitoimisto, muistoesinekauppa sekä kirjasto.

Suuri osa saaresta on mäntymetsän peittämänä ja se tarjoaa hyvää suojaa merituulilta. Pranglissa on sekä hiekkarantoja että kivisiä rantaalueita, katajistoja ja kauniita rantadyynejä. Pienen saaren luonto ja maisemat ovat hyvinkin vaihtelevia. On mielenkiintoista, että melkein ainoana paikkana Virossa, juuri Pranglissa löytyy maakaasua. Se paikka sijaitsee saaren kaakkoisosassa maisemasuojelualueen rajalla. 

Tavallisesti on Pranglin saarella hyvin hiljaista ja rauhallista, lukuun ottamatta kesäisin muutamia lämpimiä viikonloppuja. Tallinnalaisille ja Viimsin kunnan asukkaille on Prangli todella mukava lomanviettopaikka. Se ei ole mikään kylpyläkeskus, vaan yksinkertainen ja aito maalaispaikka, jossa on oikein kiva olla.